Создать бесплатный сайт с uCoz

в-к КИЛ
Меню

Форма на входа


Нашият въпрос
Оцените нашия сайт
Всички отговорив: 33

Мини-чат
200

Приветствую Вас, Гост · RSS 05.07.2020, 14:07

През 2011година се навършиха 20 години от излизането на първия експериментален брой на вестника, тогава все още под друго временно заглавие – „Литературен глас” (ЛИТ). И ето че вече 20 години, преминал през много финансови и организационни протуберанси,  вестник „КИЛ” продължава да излиза, да радва своите читатели не само в нашия град, но и в цяла България.

Още в далечната 1991 г. вестникът е едно от първите културни издания от нов вид в рамките на цялата страна. На неговите страници са публикували свои произведения почти всички майстори на словото; свои творби са публикували и повечето варненски художници. А и редица учени филолози са намирали добър прием по страниците на вестника.

Особено в последните две години вестник „КИЛ” се утвърждава като истинско културно издание на Варна. Последната година се поставиха началата и на няколко нови рубрики, свързани с антологичността в подбора на авторите, както и свързани с проблемите на осмислянето на художествено-естетическите процеси сред съвременните културни наративи – публикуваха се поредица от статии, в които традиционните, но остаряващи с времето подходи към произведенията на културата и особено на литературата са подложени на едно ново преосмисляне в контекстите на установените (но не и вечни) наративи на постсимволистическата епоха, както и тези, свързани с историческата памет като актуализирана реалност.

Вестникът е великолепно подреден и списван, за което основна е ролята на главния му редактор и сполучливо подбраната редакционна колегия. Дори нещо повече, може уверено да се твърди, че сред сродните си издания в страната, по проявения естетически вкус и прецизност на подредбата, вестник „КИЛ” заема една от челните позиции.

Не трябва и да се забравя, че сегашният вестник наследява опита на създавалите го през годините. Не трябва и да се забравя, че вестникът е отличаван  с международни награди, като  Международната златна и сребърна награда за качество”, с която вестникът беше отличен в Мексико, и ред други.

Сдружение на писателите – Варна благодари на Община Варна, че в последните години, в резултат на финансовата ù подкрепа, вестникът не само оцеля, но и се превърна в основно издание за култура, изкуство, литература в региона, с водещо място в рамките на националния културен диалог.

Създателите на Сдружение на писателите-Варна преди 20 години заложиха здрави основи, върху които днес стъпва вестникът. Без да обслужва нечии теснопартийни интереси, а просто да бъде вестник за култура, изкуство, литература. Такъв, от какъвто Варна винаги ще има нужда.

Copyright MyCorp © 2010г.